ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ



Εισαγωγή


Το ζαφείρι θεωρείται ένας από τους τέσσερις πολύτιμους λίθους, μαζί με το διαμάντι, το σμαράγδι, και το ρουμπίνι και είναι ο τυχερός πολύτιμος λίθος για όσους έχουν γενέθλια τον Σεπτέμβριο.


Είναι μέλος της οικογένειας του κορουνδίου και αποτελεί το δεύτερο πιο σκληρό ορυκτό μετά το διαμάντι. Για τον λόγο αυτό είναι ιδανική επιλογή για δαχτυλίδι αρραβώνων.


Το ορυκτό κορούνδιο αποτελείται μόνο από αλουμίνιο και οξυγόνο και απαιτεί ένα περιβάλλον ανάπτυξης απαλλαγμένο από πυρίτιο. Ωστόσο, το πυρίτιο είναι ένα πολύ κοινό στοιχείο, καθιστώντας το φυσικό κορούνδιο σχετικά ασυνήθιστο.


Στην πιο καθαρή του κατάσταση, το κορούνδιο είναι στην πραγματικότητα άχρωμο. Τα άχρωμα ζαφείρια ήταν κάποτε δημοφιλείς απομιμήσεις διαμαντιών, αλλά το άχρωμο κορούνδιο είναι σπάνιο.


Όλοι οι κόκκινοι λίθοι κορουνδίου θεωρούνται ρουμπίνια. Όλα τα άλλα χρώματα κορουνδίου θεωρούνται ζαφείρια. Τα μπλε συνήθως ονομάζονται ζαφείρια, ενώ τα ζαφείρια άλλων χρωμάτων προσδιορίζονται συνήθως ως κίτρινα ζαφείρια, ροζ ζαφείρια κτλ και είναι γνωστά ως "φανταχτερά ζαφείρια" (fancy sapphires). Ωστόσο, όταν συζητάμε τις φυσικές και οπτικές ιδιότητες των ζαφειριών, ο όρος "ζαφείρι" ισχύει για όλα τα ζαφείρια ανεξαρτήτως χρώματος.




Ιστορία


Παραδοσιακά, το ζαφείρι συμβολίζει την αρχοντιά, την αλήθεια, την ειλικρίνεια και την πίστη. Έχει διακοσμήσει τις ρόμπες των βασιλιάδων και των μελών του κλήρου για αιώνες.


Το εξαιρετικό του χρώμα είναι το πρότυπο με το οποίο μετρώνται άλλοι μπλε πολύτιμοι λίθοι - από τοπάζι μέχρι τανζανίτη.


Για αιώνες, το ζαφείρι έχει συνδεθεί και με τον ρομαντισμό. Το 1981, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας χάρισε ένα μπλε δαχτυλίδι αρραβώνων από ζαφείρι στη λαίδη Νταϊάνα. Μέχρι τον θάνατό της, το 1997, η πριγκίπισσα Ντι, όπως ήταν γνωστή, γοήτευε και καθήλωσε τον κόσμο. Το δαχτυλίδι της από ζαφείρι βοήθησε στη σύνδεση των σύγχρονων γεγονότων με την ιστορία και τα παραμύθια.


Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες ήταν πεπεισμένοι ότι τα μπλε ζαφείρια προστάτευαν τους ιδιοκτήτες τους από το φθόνο και τη ζημιά.


Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, οι κληρικοί φορούσαν μπλε ζαφείρια για να συμβολίσουν τον Παράδεισο και οι απλοί άνθρωποι πίστευαν ότι το στολίδι προσέλκυε ουράνιες ευλογίες.


Το ζαφείρι συνδέθηκε με το μπλε χρώμα και το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη σάπφειρος,


Οι περισσότεροι πελάτες κοσμημάτων πιστεύουν ότι όλα τα ζαφείρια είναι μπλε και όταν οι επαγγελματίες κοσμημάτων χρησιμοποιούν τη λέξη "ζαφείρι", συνήθως εννοούν "μπλε ζαφείρι".


Ως σύμβολο πίστης, ένα μοναδικό δαχτυλίδι με ζαφείρι είναι ιδανικό για να κάνετε πρόταση γάμου στην αγαπημένη σας.




Αξία


Η αξία των ζαφειριών καθορίζεται με βάση το χρώμα, την καθαρότητα, την κοπή και το βάρος τους σε καράτια.


Το ζαφείρι είναι γενικά γνωστό ως μπλε πολύτιμος λίθος, αλλά παραδόξως διατίθεται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων και ποιοτικών παραλλαγών. Γενικά, όσο πιο έντονο και ομοιόμορφο είναι το χρώμα, τόσο πιο πολύτιμη είναι η πέτρα. Τα ζαφείρια που δεν είναι μπλε είναι γνωστά ως φανταχτερά ζαφείρια και μπορεί να έχουν οποιοδήποτε χρώμα—εκτός από το κόκκινο (που είναι ρουμπίνι). Τα φανταχτερά χρώματα του ζαφειριού είναι: ροζ, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μωβ και βιολετί.


Το χρώμα είναι ο παράγοντας με την μεγαλύτερη επιρροή στην αξία ενός ζαφειριού και τα προτιμώμενα ζαφείρια έχουν έντονο και ζωντανό χρώμα. Τα πιο πολύτιμα μπλε ζαφείρια είναι το βελούδινο μπλε έως το ιώδες μπλε. Τα ζαφείρια με αυτές τις ιδιότητες έχουν τις υψηλότερες τιμές ανά καράτι. Τα λιγότερο πολύτιμα μπλε ζαφείρια μπορεί να είναι γκριζωπά, πολύ ανοιχτά ή πολύ σκούρα.


Δεύτερος παράγοντας είναι η καθαρότητα. Τα μπλε ζαφείρια έχουν συνήθως λεπτά ορυκτά εγκλείσματα που ονομάζονται "βελόνες" και υποδηλώνουν την γνησιότητάς τους, αλλά γενικά έχουν καλύτερη διαύγεια από τα ρουμπίνια. Τα μπλε ζαφείρια με εξαιρετικά υψηλή διαύγεια είναι σπάνια και ιδιαίτερα πολύτιμα. Άλλα χαρακτηριστικά διαύγειας στο ζαφείρι περιλαμβάνουν ορυκτούς κρυστάλλους, μερικώς επουλωμένα σπασίματα που μοιάζουν με δακτυλικά αποτυπώματα, χρωματική ζώνη και χρωματικές ζώνες. Τα μεταξωτά εγκλείσματα σε ζαφείρι είναι τα μακριά, λεπτά, τεμνόμενα εγκλείσματα του ορυκτού ρουτιλίου και ονομάζονται "μετάξι". Αυτή η διάταξη μπορεί να παράγει το φαινόμενο αστέρι στο κορούνδιο. Γενικά, τα εγκλείσματα κάνουν μια πέτρα λιγότερο πολύτιμη. Η τιμή μπορεί να μειωθεί σημαντικά εάν τα εγκλείσματα απειλούν την ανθεκτικότητα της πέτρας. Ακόμα κι έτσι, τα εγκλείσματα μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την αξία ορισμένων ζαφειριών. Πολλά από τα πιο πολύτιμα ζαφείρια που προέρχονται από το Κασμίρ της βόρειας Ινδίας περιέχουν μικροσκοπικά εγκλείσματα που τους δίνουν μια βελούδινη εμφάνιση. Ένα τέτοιο ζαφείρι διασκορπίζει με τέτοιο τρόπο το φως, προκαλώντας το πολυπόθητο οπτικό αποτέλεσμα χωρίς τα μικροσκοπικά εγκλείσματα να επηρεάζουν αρνητικά τη διαύγεια του πολύτιμου λίθου.


Τρίτος παράγοντας είναι φυσικά η σωστή κοπή της πέτρας. Το σχήμα ενός ακατέργαστου ορυκτού λίθου επηρεάζει την κοπή και το μέγεθος της τελικής πέτρας. Η πιο κοινή κρυσταλλική μορφή του ακατέργαστου ζαφειριού είναι εξάγωνη πυραμίδα. Οι ειδικοί για να επιτύχουν το καλύτερο συνολικό χρώμα, να διατηρήσουν τις καλύτερες αναλογίες και το μέγιστο δυνατό βάρος, εστιάζουν σε παράγοντες όπως η χρωματική ζώνη και η φωτεινότητα ή το σκοτάδι ενός κρυστάλλου για να καθορίσουν καλύτερα τον τρόπο προσανατολισμού του πετρώματος κατά την κοπή.


Τέταρτος και τελευταίος παράγοντας είναι το βάρος τους σε καράτια. Τα μπλε ζαφείρια μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος από ελάχιστα έως δεκάδες καράτια. Τα μεγάλα μπλε ζαφείρια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα από τα μεγάλα ρουμπίνια. Ωστόσο, τα περισσότερα μπλε ζαφείρια εμπορικής ποιότητας ζυγίζουν λιγότερο από 5,00 καράτια. Ως αποτέλεσμα, το μέγεθος καθορίζει την τιμή ενός ζαφειριού εξαιρετικής ποιότητας.




Κοσμήματα με Ζαφείρι