ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ



Εισαγωγή


Το σμαράγδι θεωρείται ένας από τους τέσσερις πολύτιμους λίθους, μαζί με το διαμάντι, το ζαφείρι, και το ρουμπίνι και είναι ο τυχερός πολύτιμος λίθος για όσους έχουν γενέθλια τον Μάιο.


Είναι επίσης ο πολύτιμος λίθος για την εικοστή και τριακοστή πέμπτη επέτειο γάμου.


Για το έντονο και υπέροχο πράσινο χρώμα του είναι από τους πιο δημοφιλής και αγαπημένους πολύτιμους λίθους σε όλο τον κόσμο.


Το σμαράγδι ανήκει στην ομάδα των ορυκτών βηρυλλίων και η σκληρότητα του ως ορυκτό ανέρχεται στο 7,5 στην κλίμακα Mohs (κλίμακα μέτρησης σκληρότητας ορυκτών).


Τα στοιχεία που δίνουν το έντονο πράσινο χρώμα και κάνει το σμαράγδι τόσο ελκυστικό και μοναδικό είναι το χρώμιο και το βανάδιο.


Τα σμαράγδια είναι διαθέσιμα σε πολλές αποχρώσεις του πράσινου.


Αυτά όμως που η χρωματική τους απόχρωση κυμαίνεται από έντονο γαλαζοπράσινο έως καθαρό έντονο πράσινο θεωρούνται τα καλύτερα.






Ιστορία


Το καταπράσινο σμαράγδι ενθουσιάζει και εντυπωσιάζει από την αρχαιότητα.


Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "Σμάραγδος" που σημαίνει πράσινη πέτρα.


Τα πρώτα γνωστά ορυχεία σμαραγδιού ήταν στην Αίγυπτο, που χρονολογούνται από το 330 π.Χ.


Η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν γνωστό ότι είχε πάθος με το σμαράγδι και το χρησιμοποιούσε συνεχώς στα βασιλικά της κοσμήματα.


Οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα σμαράγδια δίνουν πλούτη, ευτυχία, δύναμη και ευγλωττία σε όποιον τα φορούσε.


Οι θρύλοι προίκιζαν τον χρήστη με την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον όταν το σμαράγδι τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα, να αποκαλύπτει την αλήθεια και να προστατεύεται από τα κακά ξόρκια.


Το σμαράγδι πίστευαν επίσης ότι θεραπεύει ασθένειες όπως η χολέρα και η ελονοσία και ότι ενισχύουν τη μνήμη και όξυναν το πνεύμα.


Ακόμη και σήμερα, το πράσινο χρώμα είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από το στρες και την καταπόνηση των ματιών.


Η Κολομβία αναγνωρίζεται ως η πηγή των καλύτερων σμαραγδιών στον κόσμο, αλλά το σμαραγδένιο πετράδι εξορύσσεται επίσης στη Βραζιλία, στη Ζάμπια, στη Μαδαγασκάρη, στο Πακιστάν και στη Ρωσία.


Η Ζάμπια είναι γνωστή για τα ελαφρώς γαλαζοπράσινα σμαράγδια της, ενώ το Muzo στην Κολομβία είναι γνωστή για τα καθαρά πράσινα σμαράγδια.






Αξία


Η αξία των σμαραγδιών καθορίζεται με βάση το χρώμα, την καθαρότητα, την κοπή και το βάρος τους σε καράτια.




Ο πιο σημαντικός παράγοντας σε ένα σμαράγδι είναι το χρώμα του.


Οι χρωματικές διαφορές μπορεί να είναι λεπτές, αλλά το ιδανικό χρώμα κυμαίνεται από γαλαζοπράσινο έως καθαρό έντονο πράσινο. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους πολύτιμους λίθους, ένα ζωηρό αλλά όχι πολύ σκούρο χρώμα είναι καθοριστικός παράγοντας για την αξία του. Μια ομοιόμορφη κατανομή χρωμάτων καθιστά ένα σμαράγδι πολύ πιο επιθυμητό από ένα που περιέχει χρωματική ζώνη - όπου το χρώμα είναι λιγότερο ζωντανό σε κάποια μέρη της πέτρας σε σχέση με άλλα.


Δεύτερος παράγοντας είναι η καθαρότητα.


Ενώ τα ζαφείρια, τα ρουμπίνια και τα διαμάντια μπορούν να βρεθούν με σχετικά λίγα ορατά εγκλείσματα, τα σμαράγδια περιέχουν συνήθως εγκλείσματα που είναι ορατά με γυμνό μάτι. Συνήθως, τα σμαράγδια περιέχουν εγκλείσματα γνωστά ως "jardin", τα οποία είναι συστάδες που μοιάζουν με βρύα. Τα φυσικά σημάδια μέσα στην πέτρα θεωρούνται από πολλούς ως μέρος της ομορφιάς τους, σαν μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα που λένε την ιστορία της δημιουργίας τους.Όπως συμβαίνει με όλους τους πολύτιμους λίθους, όσο λιγότερο ορατά είναι τα εγκλείσματα, τόσο πιο σπάνιο και πιο πολύτιμο είναι το σμαράγδι. Ωστόσο, οι αγοραστές σμαραγδιού θα πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο για την εύρεση του τέλειου χρώματος από το να δίνουν πολύ βάρος στη διαύγεια.




Τρίτος παράγοντας είναι φυσικά η σωστή κοπή της πέτρας.


Τα πράσινα σμαράγδια είναι διαθέσιμα σε διάφορες κοπές, όπως και τα διαμάντια. Η πιο εμβληματική κοπή για ένα πράσινο σμαράγδι είναι η κοπή "Emerald", μια κοπή που επινοήθηκε για να αναδείξει τους πράσινους τόνους και την υψηλή διαύγεια στα σμαράγδια. Το σχήμα της κοπής "Emerald" είναι τετράγωνο ή ορθογώνιο, με μεγάλες, ανοιχτές όψεις κοπής. Καθώς τα σμαράγδια δεν έχουν τόσο έντονη λάμψη όσο τα διαμάντια, αυτές οι μεγάλες όψεις αναδεικνύουν την λάμψη και το χρώμα. Τα σμαράγδια είναι επίσης διαθέσιμα σε Oval, Round και Pear κοπές.


Τέταρτος και τελευταίος παράγοντας είναι το βάρος τους σε καράτια. Τα σμαράγδια διατίθενται σε μεγάλη γκάμα μεγεθών. Υπάρχουν σμαράγδια σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές που ζυγίζουν εκατοντάδες καράτια. Στο άλλο άκρο βρίσκονται μικροσκοπικά σμαράγδια που ζυγίζουν κλάσματα καρατιού. Οι κομμένες πέτρες του είναι κατά μέσο όρο περίπου από 0,05 έως 0,25 καράτια και σπάνια ζυγίζουν περισσότερο από 1,50 καράτια. Τα δημοφιλή μεγέθη σμαραγδιών που χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα είναι συνήθως κάπου στο ενδιάμεσο. Η τιμή του σμαραγδιού μπορεί να αυξηθεί δραματικά καθώς αυξάνεται το μέγεθος του.




Κοσμήματα με Σμαράγδι