ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ



Εισαγωγή


Το ρουμπίνι θεωρείται ένας από τους τέσσερις πολύτιμους λίθους, μαζί με το διαμάντι, το σμαράγδι, και το ζαφείρι και είναι ο τυχερός πολύτιμος λίθος για όσους έχουν γεννέθλια τον Ιούλιο.


Είναι μέλος της οικογένειας του κορουνδίου, και ένας από τους πιο δημοφιλείς και πολυτιμότερους λίθους στον κόσμο της κοσμηματοποιίας.


Έχει έντονο κόκκινο χρώμα, το οποίο οφείλεται στη παρουσία χρωμίου, το οποίο, ανάλογα της περιεκτικότητας του, εμφανίζεται σε διάφορες αποχρώσεις.


Το κόκκινο είναι το χρώμα των πιο έντονων συναισθημάτων μας όπως η αγάπη και ο θυμός, το πάθος και η οργή.


Συνδέεται με αντικείμενα δύναμης και επιθυμίας όπως γρήγορα αυτοκίνητα και κόκκινα τριαντάφυλλα.




Ιστορία


Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη "ruber", η οποία σημαίνει "κόκκινο".


Οι πρώτοι πολιτισμοί θεωρούσαν πολύτιμα τα ρουμπίνια για την ομοιότητά τους με την ερυθρότητα του αίματος που κυλούσε μέσα από τις φλέβες τους και πίστευαν ότι τα ρουμπίνια κρατούσαν τη δύναμη της ζωής.


Οι παλαιότερες αναφορές στο ρουμπίνι χρονολογούνται από την αρχαία Ανατολή, όπου θεωρούνταν ένας από τους πιο πολυτιμότερους λίθους.


Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι πίστευαν ότι το ρουμπίνι είχε μαγικές ιδιότητες και το συνέδεσαν με τον έρωτα και τη δύναμη.


Το ρουμπίνι ήταν επίσης γνωστό στους αρχαίους Ινδούς ως "ratnaraj", ο βασιλιάς των πολύτιμων λίθων και πίστευαν ότι τα ρουμπίνια μπορούσαν να προσφέρουν μακροζωία.


Η επιθυμία για το ρουμπίνι είναι εξίσου μεγάλη έως και σήμερα, διότι οι άνθρωποι έλκονται από το έντονο κόκκινο χρώμα που συνδέεται με τον πλούτο και την επιτυχία.


Ως σύμβολο πάθους, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με ρουμπίνια ή ένα μοναδικό δαχτυλίδι με ρουμπίνι είναι ένα ιδανικό και ρομαντικό δώρο για την σύντροφό σας.




Αξία


Η αξία των ρουμπινιών καθορίζεται με βάση το χρώμα, την καθαρότητα, την κοπή και το βάρος τους σε καράτια.


Κύριος παράγοντας στην αξία ενός ρουμπινιού είναι το χρώμα του. Όσο πιο λαμπερό και κοντά στο κόκκινο του "αίματος του περιστεριού", τόσο μεγαλύτερη είναι και η αξία του. Ιστορικά, ο όρος "αίμα περιστεριού" περιέγραφε το κόκκινο έως ελαφρώς πορφυρό ή ροζ κόκκινο χρώμα των ρουμπίνων με απαλό, λαμπερό, κόκκινο φθορισμό. Στις περισσότερες αγορές, τα καθαρά κόκκινα χρώματα έχουν τις υψηλότερες τιμές και τα ρουμπίνια με τόνους πορτοκαλί και μωβ έχουν μικρότερη αξία. Το χρώμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκούρο ούτε πολύ ανοιχτό για να θεωρείται η καλύτερη ποιότητα. Εάν το χρώμα είναι πολύ σκούρο, έχει αρνητική επίδραση στη φωτεινότητα της πέτρας. Το καλύτερο ρουμπίνι έχει ένα καθαρό, ζωηρό κόκκινο έως ελαφρώς πορφυρό κόκκινο χρώμα.


Δευτερεύον παράγοντας είναι η καθαρότητα. Τα ρουμπίνια περιλαμβάνουν λεπτά ορυκτά εγκλείσματα που ονομάζονται "βελόνες" και υποδηλώνουν την γνησιότητάς τους. Εάν όμως τα εγκλείσματα ενός ρουμπινιού επηρεάζουν την διαύγεια ή τη λάμψη του, μειώνουν σημαντικά την αξία του πολύτιμου λίθου. Ορισμένα όμως εγκλείσματα μπορούν πραγματικά να συμβάλουν θετικά σε ένα ρουμπίνι. Αυτά τα εγκλείσματα ρουτιλίου κάνουν το φως να διασκορπίζεται με τέτοιο τρόπο στις επιφάνειες του λίθου που διαφορετικά θα ήταν πολύ σκοτεινές. Προσθέτουν απαλότητα στο χρώμα και απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το ρουμπίνι. Οι βελόνες που τέμνονται μπορούν επίσης να προκαλέσουν το φαινόμενο του αστεριού, που ονομάζεται αστερισμός, όταν η πέτρα κόβεται με κυρτή επάνω επιφάνεια, που ονομάζεται κοπή cabochon.


Τρίτος παράγοντας είναι φυσικά η σωστή κοπή της πέτρας. Το σχήμα κρυστάλλων του ορυκτού λίθου υπαγορεύει την καταλληλότητά του ρουμπινιού για ορισμένες κοπές. Για να χωρέσουν αυτά τα κρυστάλλινα σχήματα, οι πιο κοινές κοπές ενός ρουμπινιού είναι oval, cushion και brilliant. Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα ρουμπίνια σε κοπή round, triangular, emerald-cut, pear, και marquise αλλά είναι σπάνια σε μεγαλύτερα μεγέθη και υψηλότερες ποιότητες.


Τέταρτος και τελευταίος παράγοντας είναι το βάρος τους σε καράτια. Τα ρουμπίνια εξαιρετικής ποιότητας πάνω από ένα καράτι είναι πολύ σπάνια, αλλά τα ρουμπίνια εμπορικής ποιότητας είναι συνήθως διαθέσιμα σε μεγάλη γκάμα μεγεθών. Η τιμή ανά καράτι αυξάνεται σημαντικά για το ρουμπίνι καθώς αυξάνεται σε μέγεθος.




Κοσμήματα με ρουμπίνι